VOEC Liste, Ordningen og Registeret Forklart

NETTBUTIKKER MED VOEC

For dropshippere som ønsker å drive virksomhet i Norge, er VOEC-ordningen en nødvendig faktor for å lykkes. VOEC eller VAT on e-commerce er ordningen som betyr at utenlandske nettbutikker og e-markedsplasser, må registrere seg hos Skatteetaten og kreve opptil 25% norsk mva når du handler hos dem. I denne artikkelen har vi samlet alt du trenger å vite om VOEC ordningen og dropshipping skatt samt alle kilder på hvor du finner fram til VOEC liste og mer informasjon.

VOEC i Norge

Merverdiavgiften VOEC, ble introdusert i Norge 1. april 2020. Ordningen krever at utenlandske bedrifter som selger varer og tjenester til norske forbrukere registrerer seg for MVA og samler inn skatten ved salgsstedet.

VOEC-ordningen er en viktig utvikling for det norske e-handelsmarkedet, da den sikrer en mer rettferdig konkurranse for norske bedrifter ved å gjøre det enklere for dem å konkurrere med utenlandske konkurrenter.

VOEC-ordningen, også kjent som merverdiavgift på e-handel, er et nytt skattesystem i Norge som har som mål å forenkle prosessen med å samle inn merverdiavgift (MVA) på lavverdige e-handelsimporter.

Merverdiavgift På E-Handel (VOEC)

VOEC-ordningen gjelder for varer med verdi inntil 3 000 kroner, og inkluderer mva, frakt og andre kostnader, men unntar tollavgift. Dette fører til raskere og billigere frakt. For de som har startet egen nettbutikk, er dette den beste løsningen for gode kunde omtaler.

Målet med VOEC-ordningen er å skattlegge lavverdige e-handelsimporter og sikre like konkurransevilkår for norske og utenlandske nettbutikker. Det er Skatteetaten som er ansvarlig for å opprettholde og administrere VOEC-Liste i Norge.

Er VAT det samme som moms?

Ja, VAT (Value Added Tax) og moms er i utgangspunktet det samme. Begge er forbruksskatter som legges til varer og tjenester på ulike trinn i produksjons- og distribusjonsprosessen. Uttrykket «VAT» brukes internasjonalt, mens «moms» er et uttrykk som brukes i noen land, som for eksempel Norge og andre skandinaviske land. Konseptet og hensikten med skatten er imidlertid det samme.

Utregningseksempel på VOEC-ordningen

Her er et eksempel på en utregning av merverdiavgift på en bestilling fra en VOEC-registrert netthandel eller e-markedsplass. La oss si at du har kjøpt et par joggesko til 2000 kr og en treningsbag til 1500 kr. Frakten koster 300 kr.

Joggesko: 2000 ,- Treningsbag: 1500 ,- Frakt: 300 ,- SUM, eller MVA grunnlag: 3800 ,-
  • 25% MVA: 950 ,- Totalt å betale = 4750 kr

Husk at du kan handle flere varer verdt opptil 3000 kr totalt og at momssatsen er 25%. Det kan være lurt å sammenligne priser fra ulike netthandler og butikker for å finne den beste avtalen.

voec registeret

VOEC Liste

Under vil du finne en link med en oppdatert oversikt over noen av nettbutikkene og e-markedsplassene som er registrert i VOEC-Listen i Norge. Merk at dette er ikke en fullstendig liste, men den gir en god indikasjon på hvilke bedrifter som har valgt å registrere seg for merverdiavgift i henhold til VOEC-ordningen. For å finne ut om en bestemt nettbutikk eller e-markedsplass er registrert i VOEC-Liste, kan man kontakte Skatteetaten direkte.

Hvorfor er det viktig å være i VOEC registeret

Det er viktig for seriøse nettbutikker å være registrert i VOEC-registeret, da dette er en forutsetning for å drive lovlig e-handel i Norge. Ved å være registrert i VOEC-Liste, unngår nettbutikkene også potensielle bøter og straffer fra norske myndigheter for brudd på norske skatteregler.

VOEC Regelverket

For å finne fram til den beste kilden rundt VOEC regelverk. Bør du sjekke direkte Skatteeteaten sine sider da disse regelene er i endring og det er viktig å være på toppen av informasjonen til enhver tid.

Dropshipping Norge Skatt

Dropshipping og skatt i Norge kan variere avhengig av om salget skjer innenlands eller utenfor landets grenser. Når en dropshipper har forretningssted i Norge og selger varer til norske kunder, anses dette som vanlig innenlandsk omsetning, og merverdiavgiftsplikten gjelder.

Dropshipperen er ansvarlig for å beregne og innbetale riktig merverdiavgift til den norske staten. Registreringsplikt oppstår når salget overstiger 50 000 kroner i løpet av tolv måneder, og dropshipperen må da registrere seg i Merverdiavgiftsregisteret i Norge. 

Det spesielle med dropshipping er at varene ofte sendes fra lager utenfor Norge. Avhengig av avtalene mellom partene kan den norske kunden stå som mottaker av varen ved innførsel til Norge. Dette kan føre til at kunden blir belastet både med innførselsmoms og den norske nettbutikkens merverdiavgift. For å unngå dobbel moms kan dropshipperen stå som importør av varen, slik at importmomsen blir fradragsberettiget.

Når det gjelder salg av varer utenfor Norge, er dette ikke avgiftspliktig etter norske regler, så lenge varene ikke fysisk befinner seg på et lager i Norge. Dropshipperen må imidlertid være oppmerksom på eventuelle avgiftsregler i landet der kundene befinner seg, for eksempel VAT i europeiske land eller GST i andre verdensdeler.

Selv om dropshipperen kun har omsetning utenfor Norge, må den fortsatt registreres i det norske Merverdiavgiftsregisteret dersom virksomheten drives fra et forretningssted i Norge. Dropshipperen har da fradragsrett for norsk merverdiavgift på innkjøp foretatt i Norge, men kan ikke fradragsføre utenlands VAT eller GST i Norge, med mindre fradragsrett finnes i de aktuelle landene.

Ofte stilte spørsmål

Du kan sjekke om en nettbutikk er registrert i VOEC (Value Added Tax On E-Commerce), på den offisielle nettsiden til skattemyndighetene i ditt land. Der vil du finne en oppdatert liste over alle nettbutikker som er registrert under VOEC-reglene.

Nei, Aliexpress er ikke registrert i VOEC-ordningen.

Ja, Asos er VOEC registrert og trygg å handle på.

Nei, Shein er ikke registrert i VOEC-ordningen.

Ja, Etsy er også på listen.

Nei, Nike er faktisk ikke på VOEC registeret.

Offisiell Community

Har du Spørsmål eller trenger hjelp? Bli med i vår nye Facebook-gruppe!

Du kan gjerne poste spørsmål relatert til dropshipping og online markedsføring, vi svarer gratis!

Similar Posts