Hva er e commerce – Enkelt forklart

Hva er E commerce

E-commerce refererer til kjøp og salg av varer eller tjenester online og dermed overføring av penger og data for å utføre disse transaksjonene.

Om du ønsker å drive en e-commerce nettside eller om du er nysgjerrig på hvordan du kan tjene penger med e-commerce. Så har vi utarbeidet denne guiden for deg som har spørsmål rundt e-handel. Vi forklarer enkelt, hva e-commerce er, hvordan du går frem og hva du bør være oppmerksom på ved denne type forretningsmodell.

Beste eCommerce Platformer i Norge for 2023

Best Valg

alidropship norge
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating

4.9 av 5 stjerner


 • Mest kjente platformen i verden
 • Flere funksjoner og integreringer
 • Ekspanderingsmuligheter

Best for nybegynnere

spoket norge
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating

4.6 av 5 stjerner


 • Super enkel oppsett
 • Bra for nybegynnere
 • Lag en nettside med template på få minutter

Best For Store butikker

salehoo norway
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating
5 star rating

4.3 av 5 stjerner


 • Store produkt-kataloger
 • Bra for store bedrifter
 • God service

E-commerce i Norge

I Norge er netthandel nådd imponerende høyder. Bare i løpet av 2022 har ca. 92% Nordmenn kjøpt varer online. Blant alle de skandinaviske landene har Norge den største andelen netthandel. Til og med overgående Sverige til tross for Norges betydelig mindre befolkningsandel.

Dette fenomenet åpner nye horisonter og gir en gyllen mulighet til å etablere en skalerbar virksomhet med minimal kapitalinvestering.

Landets StatistikkerNorge
Befolkningen 5 504 329 million
Internett brukere (% av befolkningen)100%
Salg Online6,806 millioner (2021)
Online butikker verdt å nevne i NorgeKomplett.no, Elkjøp, Kolonial.no
Kilde: ssb.no

3 Typer E-commerce Nettsider

Det finnes tre hovedtyper av e-handel:

 • B2B -business to business (nettsteder som Shopify)
 • B2C – business to customer (nettsteder som Amazon)
 • Forbruker til forbruker (nettsteder som Ebay)

Alle disse e-commerce modellene kan generere store inntekter om bedriften identifiserer målet og planen på et tidlig tidspunkt i prosessen.

E commerce business modell

E commerce er en utrolig spennende business modell.

Denne forretningsmodell er en strategisk tilnærming som beskriver hvordan en elektronisk handelsvirksomhet opererer og genererer inntekter gjennom online transaksjoner. Denne modellen definerer ulike aspekter av virksomheten, inkludert produkter eller tjenester som tilbys, målgruppe, verdiskapning, inntektsstrømmer, distribusjonsmetoder og samarbeidspartnere. E-handels e-forretningsmodeller varierer avhengig av virksomhetens mål, bransje og marked.

Om du tar i betraktning forskjellen i innsamling av bedriftsdata mellom kunder som fysisk besøker en klesbutikk som et eksempel og betaler med kontanter, er det knapt noen spor som indikerer hvem denne kunden var, deres aldersgruppe eller preferanser. I slike tilfeller går verdifull «gratis» informasjon tapt, som ellers kunne ha blitt bevart dersom kunden foretok kjøpet online.

Selv om vi som kunder er skjermet bak en skjerm når vi handler på nettet, deler vi likevel en betydelig mengde informasjon. Ved å for eksempel akseptere informasjonskapselinnstillingene på en nettside, gir vi nok data til at selskaper kan samle inn opplysninger om vår geografiske plassering, navn, e-postadresse, IP-adresse, nettleserbruk, alder og andre preferanser.

Denne informasjonen blir deretter brukt til å skreddersy kundeopplevelsen, samt for å utvikle mer personlige kampanjer som er rettet mot den enkelte kunden.

“Amazing things will happen when you listen to the consumer.” 

Jonathan Midenhall, CMO at Airbnb

Bli din egen E commerce Manager

En E-commerce Manager spiller en avgjørende rolle i den digitale forretningsverdenen, spesielt i Norge, der elektronisk handel fortsetter å blomstre. Som e-handelsjef er hovedoppgaven å styre og optimalisere nettbutikken for å sikre en sømløs og engasjerende kjøpsopplevelse for kunder.

Dette innebærer å overvåke nettsidens funksjonalitet, sikre enkel navigasjon, administrere produktlister og prisstrategier, samt samarbeide med markedsføringsteamet for å fremme produkter effektivt. I tillegg er det viktig å analysere salgsdata og kundeadferd for å identifisere trender, muligheter og områder for forbedring. En dyktig manager i Norge må også være oppmerksom på lokale preferanser, betalingsmetoder og lover som påvirker netthandel, og kontinuerlig tilpasse strategier for å holde tritt med den stadig skiftende digitale økonomien.

De beste kursene for å lære ECommerce

Analyser Endringer i markedet

Du må kunne identifisere kritiske punkter som kan styrke dine e-commerce kampanjer og som vil hjelpe deg med å differensiere deg fra konkurrentene dine.

En e-commerce modell gjør det ekstremt enkelt å starte rett fra din egen stue, med minimal kapital og uten behov for tekniske ferdigheter. Men hvis du ikke tar mål og fremgang for din online business på alvor, risikerer du å ende opp på siste side av Google, hvor selv ikke søkebottene gidder å titte, og du vil aldri se noen avkastning eller trafikk.

Vi oppfordrer deg til å virkelig engasjere deg i hva som kreves for å bygge en vellykket e-commerce virksomhet.

Gå direkte til e-commerce kurs for å lære deg hvordan du starter opp med e-commerce raskest mulig.

E-commerce i Norge

I Norge er netthandel nådd imponerende høyder. Bare i løpet av 2022 har ca. 92% Nordmenn kjøpt varer online. Blant alle de skandinaviske landene har Norge den største andelen netthandel. Dette fenomenet åpner nye horisonter og gir en gyllen mulighet til å etablere en skalerbar virksomhet med minimal kapitalinvestering.

Landets StatistikkerNorge
Befolkningen 5 504 329 million
Internett brukere (% av befolkningen)100%
Salg Online11 billion euros (2021)
Online butikker verdt å nevne i NorgeKomplett.no, Elkjøp, Kolonial.no

Fordeler og Ulemper med E-commerce Store

e-commerce kurs

Nå som vi har et solid grep om det grunnleggende rundt e-commerce, er det på tide å utforske dypere inn i denne fascinerende verdenen av online handel. Innenfor e-commerce finnes det en mengde fordeler og ulemper som bør vurderes nøye. Dette er en bemerkelsesverdig modell som gir online butikker muligheten til å nå et bredere spekter av kunder på nettet og skille seg ut med ulike strategiske tilnærminger for ulike kundesegmenter.

  5 Fordeler med e-commerce store:

 • 24/7 virksomhet, kundene kan nå deg på alle tider av døgnet
 • Null geografiske begrensninger siden kundene dine kan kjøpe fra alle verdensdeler 
 • Stor rekke av produkter- E-commerce kan ha den største produktbasen. Det finnes ingen begrensninger i hvor mye du får plass til på nettsiden din.
 • Skreddersydd brukervennlighet- du kan designe alt mellom himmel og jord rundt hvordan butikken din vil se ut
 • Direkte salg av varer via din kanal – Om det er ditt produkt du selger har du full kontroll over alle kostnader, null tillegg med leie eller tredjepart. 
 • Raskere responstid for etterspurte produkter – du kan endre tilbudet når som helst

5 Ulemper med e-commerce:

 • Stor konkurranse (kopiering, duplikasjoner) Har du en bra strategi? Så bra, men konkurrentene kan være raskere. 
 • Ads
 • Produkthåndtering
 • Du konkurrerer med hele verden

Det er kun en ting å si. Det er definitivt mange flere klare fordeler enn ulemper når det kommer til e-commerce. Om drømmen din er å drive en e-commerce butikk bør du lese videre før du oppretter din egen e-commerce butikk.

Alternativer for E-commerce Platformer

Det finnes tre alternativer for e-commerce plattformer som vi skal gå gjennom her. Velg det som fungerer best for deg og din butikk. 

 1. Self hosted plattformer:  Disse er selvdrevne platformer som fungerer via et webhotell. Det er en åpen kilde-applikasjon som er desentralisert. Dette betyr at du har en enorm fleksibilitet så lenge du har en dyktig utvikler på din side. Det å installere en selvdreven plattform er det samme som å sette opp en e-handelsplattform i WordPress. Det fungerer gjennom et webhotell og gir deg et stort spekter av tilpasninger. Du har fullt eierskap til plattformen så hvilke som helst endringer er mulig å implementere. 

Eksempler på gode selvdrevne platformer er:

Hosted plattformer  – Hvis du er ny i dropshipping-verdenen er hosted plattformer det beste du kan velge. Dette er en enkel one-stop-shop for alle som ønsker å starte raskt og effektivt.

Verts baserte platformer er den perfekte løsningen når du ikke har tid og arbeidskraft til å gjøre alt manuelt og med hjelp av utviklere.  På disse plattformene betaler du en månedlig eller årlig pris og får en god funksjonell hosting som fungerer knirkefritt.  Det er ingen kodeendringer du må ta deg av selv, leverandøren sørger for at alt fungerer som det skal. Det gir deg en full sikkerhet. 

Gode eksempler på verts plattformer som du kan stole på er:

Hybrid plattformer: Denne er litt mer avansert. Hybrid plattformen gir deg flere funksjoner som gjør at du kan integrere både B2B og B2C strategi og datainnsamling. Dette gir deg 2 plattformer du jobber på. Det trengs mer vedlikehold og overvåking når man jobber med disse. Bedriftene får en felles digital infrastruktur som gir en større oversikt. Fra vår erfaring, om du ikke er en avansert utvikler som kommer til å drive mye B2B og B2C salg, er det noe du kan se bort ifra. 

hva er e commerce

Hvordan forbedre e-commerce opplevelsen for dine kunder

Her er noen tips om hvordan du kan forbedre e-handelsopplevelsen for dine kunder:

For å starte så har vi allerede samlet de beste e-commerce plattformene her. Gå gjennom omtalene og finn den beste for din butikk. 

Kontinuerlig utvikling av brukervennligheten på nettstedet ditt og på den valgte plattformen din er avgjørende. Å skape en positiv e-handelsopplevelse for kundene dine er essensielt, og dette kan oppnås ved å ha en velfungerende nettbutikk. Hold et våkent øye på ytelsen og foreta nødvendige justeringer etter hvert som du samler tilstrekkelig med data for analyse.

Søkemotoroptimalisering (SEO) bør være en trofast følgesvenn gjennom hele prosessen med å bygge nettsiden din. Dykk dypere inn i grunnleggende SEO-prinsipper, og du vil kunne plassere nettsiden din høyere i søkeresultatene.

Ved å følge disse rådene kan du legge til rette for en forbedret e-handelsopplevelse som vil glede dine kunder og bidra til suksessen til din online virksomhet.

Les mer om hvordan du lager landingssider som selger.

Hvordan lage en markedsføringsstrategi til din e-commerce?

En god markedsføringstrategi kan nå langt, det lønner seg å planlegge på forhånd hvilke kanaler du skal fokusere på. Nå, er det mulig å markedsføre seg overalt, fra fysiske steder til nettaviser, sosiale medier, Youtube, influencers eller Google. 

I et voksende marked som dette, blir konkurransen også mer intens, og det er avgjørende å være oppmerksom på denne dynamikken. Å nøye definere målmarkedet ditt og gjennomføre en grundig kundeanalyse er viktig, men like essensielt er en grundig analyse av dine fremste konkurrenter.

Det fascinerende aspektet er at du enkelt kan studere deres tilnærming og deretter implementere lignende strategier med din unike vri. Dette gir en verdifull mulighet til å tilpasse og optimere din egen tilstedeværelse i markedet.

E-commerce sammendrag

Det er avgjørende at alle har en grunnleggende forståelse av hva e-handel er og hvordan det opererer. E-handel er en uunnværlig del av vår daglige tilværelse, og så snart du er på nett, blir du enten bevisst eller ubevisst eksponert for e-commerce kampanjer.

Da denne modellen er tilgjengelig for enhver med internett-tilgang, utgjør den et kraftig verktøy for netthandel. E-handel gir deg muligheten til å effektivt drive virksomhet fra hjemmet ditt, og gir økt fleksibilitet med tanke på tidsbruk. Det er en virkelighet mange drømmer om, og derfor har denne type virksomhet fått stadig større oppslutning i den senere tiden.

Vi har raskt berørt noen aspekter ved e-handelsplattformer og deres opprettelse. Hvis du føler at dette kan være noe for deg, inviterer vi deg til å utforske våre andre nyttige veiledninger skreddersydd for oppstart i netthandelsbransjen.

Kilder:

https://www.statista.com/topics/8880/e-commerce-in-norway/#topicOverview

https://www.ssb.no/

https://ecommercenews.eu/ecommerce-in-europe/ecommerce-in-norway/

https://www.ssb.no/varehandel-og-tjenesteyting/varehandel/statistikk/omsetning-i-varehandel

Offisiell Community

Har du Spørsmål eller trenger hjelp? Bli med i vår nye Facebook-gruppe!

Du kan gjerne poste spørsmål relatert til dropshipping og online markedsføring, vi svarer gratis!

Similar Posts